Laatst las ik een bericht hier op LinkedIn van een ondernemer over de financiële steun van de overheid aan ondernemers. Het bericht ging over dat de steun niet voor de ondernemers is, maar voor het in stand houden van de werkgelegenheid (NOW) en het kunnen betalen van de vaste lasten (TVL).
De ondernemer zou volgens de schrijver worden achtergesteld en geen vergoeding krijgen voor gederfde omzet. De schrijver van het bericht kreeg veel bijval en ergens heeft hij ook zeker een punt en toch wringt de schoen…
Want WAAROM WIJZEN NAAR DE OVERHEID? Waarom moet de overheid de ondernemer helpen? De coronacrisis is niet de schuld van de overheid!
Ik trek ondernemerschap graag parallel aan de natuurlijke selectie. The survival of the fittest. Het is goed als er af en toe een crisis is om de minder sterke ondernemingen uit de populatie te laten verdwijnen.
Ik zou willen zeggen: “Stop met de slachtoffer te spelen en kijk naar je eigen handelen.” En het is niet de eerste crisis in de economische historie. Dus je kunt er op inspelen.
Je hebt geen invloed op crisissen, deze komen en gaan. Je hebt geen invloed op het acteren van onze overheid. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met de situatie omgaat. Kortom, “de cirkel van invloed”.
“De soort die zich het best aanpast aan veranderingen overleeft”, aldus Charles Darwin.
Wees voorbereid op situaties als deze. Je kunt…, nee… je MOET reserves opbouwen, voor perioden als deze. En pas je aan, aan de situatie die er ontstaat.
Ik zie veel ondernemers die hun financiën uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Hartstikke goed natuurlijk, maar daarmee ontdoe jij je niet aan je financiële verplichting naar je zelf, je gezin, je onderneming, je personeel, je leveranciers en je klanten. Maar al te vaak besteed deze ondernemer zelf weinig aandacht aan zijn financiële huishouding. Terwijl financiën de zuurstof is van de onderneming. Zonder geld geen onderneming.
Maak een goed realistisch financieel plan, maak deze concreet: wat moet je vandaag doen om morgen succes te hebben? Maak financiën onderdeel van jouw onderneming en stel jezelf de vragen:
- Weet ik wat mijn omzet en mijn kosten zijn
- Weet ik wat mijn marge is
- Wat doe ik allemaal, wat levert de inspanning mij op
- Waarom doe ik wat ik doe, doe ik niet te veel, ben ik wel effectief
- Welke klanten verdienen meer aandacht, van welke klanten wil ik af?
- Betaal ik niet te snel, of kan ik juist beter sneller betalen?
- Zet ik mijn personeel wel goed in, kan ik ze anders belonen?
- …
Neem nu nog actie om de volgende crisis de baas te zijn en doe jezelf en anderen een plezier, wijs eens wat vaker naar jezelf!